Bloggen

Bloggen

Trappar ner ytterligare

Hejsan!
Från och med 2024 kommer jag att växla ned den kommersiella fotograferingen lite till. Sviker dock inte mina gamla kunder, utan uppehåller tjänster och arkiv så långt det är möjligt.

Efter nästan 40 år i branschen känns det som att man skall hinna med lite mer saker, och framför allt kunna planera min egen tid. Kanske ta upp mitt gamla intresse för naturfoto, påta mer i trädgården, eller nått sånt?

Ha det gott därute!

Stor uppdatering av Appen Matglad

Jobbar nu med den fotografiska uppdateringen av matlagningsappen Matglad. Projektet leds av Hushållningssällskapet Västra.

MatGlad 2.0 kommer att bli en uppföljare till den första succéappen MatGlad. Den kommer att innehålla flera nya funktioner som efterfrågas av många; t ex talsyntes, ökad kontrast och tydlighet för personer med synnedsättning, hur recept kan anpassas till viss specialkost och hållbara matval. Och naturligtvis många nya recept.Projektet finansieras av Allmänna Arvsfonden som såg behovet och vikten av att även i fortsättningen ha en modern och väl fungerande MatGlad app.

Här hittar du information om alla appar som givits ut under åren: https://matglad.nu/media/

Helg med fåglarna

Vintersöndag

Snön lyste upp helgen. Passade på att sitta en stund ute vid fågelmatningen, utrustad med stol, islandsoverall, CanonR6MK2, och telezoomen Tamron 150-600mm. Håller på att vänja mig vid att fotografera spegellöst, och studera alla möjligheter till inställningar av kamerans teknik.

Matar hela vintern med strimmiga solrosfrö, pelleterade jordnötter, vildfågelfröblandning med nötter, och talgbollar. Vanligaste besökarna är talgoxe och blåmes, följt av pilfink, större hackspett, nötväcka, entita, och rödhake. Enstaka exemplar av stenknäck, domherre, bofink och bergfink. Tyvärr saknas gulsparv, grönfink, och siskor, helt och hållet. Inte heller steglits, som är så vanlig här sommartid, syns till. Vad som orsakat förändringarna i närvaro återkommer jag till.

Snart kommer våren!

Kylan biter tag…

Det har gått några dagar in på det nya året 2024. Ute blåser det snålt och kallt. Fåglarna kämpar med att hålla värmen, och det gör också vi människor.

Som vanligt när det blir kallt så slutar något av våra kärnkraftverk att fungera som det skall. Denna gång är det en av reaktorerna i Forsmark som slutat producera, och omstart är planerad till 24 januari. Beteckningen 24/7-produktion gäller lika lite för detta kraftslag som för vindkraft. Tråkigt!

Önskar er mysiga helger!!

Byn i vinterskrud.

Nu stundar den mörkare årstiden…

Previous slide
Next slide

En märklig sommar, med en onormalt torr juni, följdes av några rejält blöta och blåsiga månader. Så fortsätter det, och den ena stormen efter den andra döps till personnamn. Jag håller i hatten, och fortsätter fundera över min fotografering. Efter konverteringen till spegellöst har nya möjligheter öppnat sig, men också en värld som svämmas över av menyer för att styra alla olika finesser.  Det krävs ständig fortbildning för att dra nytta av allt nytt.

AI tar steget in på allvar, och Photoshop/Firefly presenterar hela tiden nya verktyg för att skapa med. Det är inte helt okontroversiellt, och jag undrar var det skall ta vägen. Kan vi lita på de bilder vi ser i flödet? Sannolikt inte!!
Ny teknik kräver nya granskande ögon, och i nuläget känns det tyvärr som majoriteten av tittarna inte hänger med i utvecklingen. Kanske behöver AI styras hårdare?

/Thomas Funderare