Bloggen

Bloggen

Reprofotografering

Sitter och jobbar med att reproducera och digitalisera gamla bilder från Tjolöholms samlingar. 

Alla bilder i denna omgången är på glas, både negativa och positiva. Många är omsorgsfullt inramade, och fungerade som dåtidens diabilder. Bilderna fotograferas därför av både genomlysta, och sedan belysta framifrån. Dessa sammanförs sedan digitalt i samband med att retuschen görs.

Nogsamt har man skrivit intressanta noteringar på tejpkanten, och dessa bevaras genom detta arbetssätt även på den digitala replikan. Texterna är många gånger lika spännande som själva bilden.

Bilden i inlägget är den “klassiska” på Blanche Dickson. Den fanns som en inramad tavla i många av arbetarbostäderna mm.


Sciopticon för visning av bilder. ©Tekniska Muséet

Äta ute…

Den trista perioden med Covid-19 som vi genomlider har i alla fall några positiva effekter, då vi som följd tillbringar mer tid ute i naturen än på många år. Vi tipsar om lite lämplig mat för detta. 

Publicerat matjobb i veckans Leva&Bo. Sex sidor av Christina Asplund (Asplund Mat & Medier) och undertecknad.

Mer matjobb publicerade

Inför och under helgen publicerades matbilder både lite här och var. Alltid roligt att se hur publiceringar blir, och hur omtyckta recepten är.

Sidorna från ett femsidigt reportage om Klassiska småkakor i Bonniertidningen Söndag. Jobb tillsammans med Christina Asplund.

Sidan från ett längre reportage om den nya kokboken “Ett Gott Liv” i LAND. Boken har tagits fram av förlaget Votum, med hjälp av det material som Hushållningssällskapet Västra skapat under framtagandet av appen “Matfröjd”

Ytterligare ett reportage om boken “Ett Gott Liv” i Dagens Nyheter.

Kokboken kan du bl a köpa här!

Ganska lugnt nu i februari

Lägesrapport

Bilderna från jobb i denna veckas upplaga av Leva&Bo, gjort tillsammans med Asplund MatMedier. Totalt fem sidor med mumsiga recept på ärtor. Ytterligare några matjobb ligger i pipeline för oss. 

Tyvärr är hel del av vårens planerade filmjobb framskjutna på grund av Coronapandemin. Vi väntar på att tillräckligt många i crew blivit vaccinerade, och har vi riktig otur kommer inte filmningarna igång förrän efter sommaren. I övrigt har verksamheten klarat sig riktigt bra trots att inget varit som vanligt.

Passar på att under tiden studera retuschmetoder, att arbeta i hemsidesverktyget Elementor, och lite annat pyssel.


Det har varit en fin vinter, men nu håller vi tummarna för en skön vår, med härlig lövsprickning och vårblommor i mängder. En lärkdrill skulle pigga upp ordentligt!

Lugn…det kommer fortare än vi anar! 

Vintern går vidare

Ytterligare en underbar vinterhelg på vår vackra Kungsbackafjord. Länge sedan jag såg sådan aktivitet, men det kan ju bero på att det inte är islagt så ofta nu. 

Inga skridskor idag, utan promenad med broddar, och ispik. Isen håller god kvalitet, men söder om Norra Karlsholmen är det fortfarande mycket öppet vatten. Bäst is, och säkrast, hittar man från Tjolöholm i söder till Hanhals i norr. 

Som det ser ut nu enligt prognoserna får vi njuta av detta åtminstone fram till kommande söndag.

Håller tummarna!

Hällenabb ute i Storeskog var en poppulär fikaplats

Föregående

Nästa

Klassiska maträtter

Litet jobb på fem sidor i veckans Leva&Bo, där nostalgin får vara drivkraften i matlagningen. Det känns viktigt att bevara kunskapen om äldre maträtter, och här har Christina Asplund plockat fram några gamla godingar. 

Bilderna tagna i fönsterljus, med bara en enkel mindre reflexskärm som hjälp.