Bloggen

Bloggen

Inte semester…men nästan

Under sommarmånaderna blir det lite lugnare på jobbfronten, men sällan riktigt tyst. Lite frisk luft skadar dock inte, och så fort det finns möjlighet blir det en fotosafari i närområdet.

Årets invasionsart på fjärilsfronten, Tistelfjäril

Ha en fortsatt skön sommar! 🙂

Fem potatisrecept filmade

Här kommer ett av fem enkla potatisrecept för att tipsa om variationer på tillagning.

Filmerna producerade för Svensk Potatis AB under juni månad, och kommer att publiceras på youtube. Tanken är att inspirera till olika sätt att använda svenskodlad potatis. Filmerna har hållits så korta som möjligt, utan att utelämna viktiga steg i recepten.

Eleonor Schütt och Anna-Karin Hamilton under inspelningen

 

Inspelade med två kameror (Sony FS5 Mk2 och Canon 5D Mark4) parallellt, satta i olika vinklar. Redigerat i Final Cut Pro, med musik från Artlist.io.

Är du intresserad av liknande produktioner så kontakta oss gärna! Tel. 070-995 885

Produktfoto

Under vinter och tidig vår är det en hel del produktfotografering i verksamheten. Oftast handlar det om frilagda bilder som anpassats att fungera både på webben och i kataloger. Ibland är det så att kunden bestämmer kommande utbud utifrån ett begränsat antal prototyper, och kataloger skall vara färdiga när de slutgiltiga varianterna anländer.  Vi löser problem som t ex att färger på provexemplar inte stämmer med det som kommer att säljas, och liknande.

Behöver du fotografera dina produkter, så ta gärna kontakt! tc@digipict.se , eller ring 0707-995 885!

Matfotografering på både längden och tvären

Vi fortsätter producera matbilder till allehanda tidskrifter…men även en hel del produktbilder för närvarande. I pipelinen ligger uppstart av två nya mat-appar, och det ses fram emot.

Läs mer på “Matfoto” !

Bilder från allehanda matjobb sista tidentfoto på både längden och tvären

Kokboken MATGLAD nominerad till Publishingpriset

Resan med Matglad-projektet, under ledning av Hushållningssällskapet Väst, fortsätter. Efter att appen blivit prisad flera gånger, är det nu boken som blivit nominerad till Publishingpriset, en årlig jurybedömd tävling för filmer, webbplatser, tidningar, tidskrifter, böcker och andra trycksaker. Det gäller klassen Kokböcker. Givetvis känns det smickrande att bli nominerad, och hur det går med det slutgiltiga priset avslöjas senare i höst.

Årets vinnare offentliggörs den 7 november på anrika Berns och Chinateatern vid Berzelii Park i Stockholm.

 

Fotografering av smycken

Smyckefotografering har jag sysslat med sedan 90-talet. Då jobbade man med storformatskamera med specialobjektiv, och använde diafilm på rulle i 120-format. Alltså med svart duk över huvudet, och en uppochnervänd och spegelvänd bild i kameran. Idag ser det annorlunda ut.

Nu gäller digital teknik, där man till en bild gör flera tagningar med skärpan på olika ställen, och sedan lägger ihop dom, så kallad “stackning”. Arbetssättet ser helt annorlunda ut, men är fortfarande rätt så komplicerat. Man är beroende av olika dataprogram för att sammanfoga de enskilda delarna, och det är inte alltid programmen tycker samma som jag. Tålamod behövs!

När det gäller all fotografering av smycken, så handlar det om att behärska belysning och reflexioner. Formerna gör att smyckena tar upp allt som finns i dess omgivning, och konsten är att lägga reflexerna så att utseendet förstärks på ett positivt sätt. En rejäl utmaning när man t ex staplar ringar på hög 😉

I efterarbetet ligger friläggning, dvs att isolera produkterna går att lägga mot olika bakgrunder. Skuggor för att göra bilderna mer naturliga att titta på, läggs också till, liksom diverse småjusteringar. För tillfället fotograferas smycken för juvelerarföretaget Adamas Smykkesdesign, i Tønsberg, Norge. Det handlar om gediget hantverk, där guldsmedens skicklighet ställts på sin spets. Balansen i fotograferandet ligger i att visa detta. Alltså att skapa bilder där man anar att det är just handgjort. Om jag lyckas?  Ja, det avgör kunden i slutändan.