Bloggen

Bloggen

Det lackar mot jul…

Byn_7318

Så nu håller 2021 på att övergå i juletid. Vi har haft vacker snö några dagar under december (se bilden), men nu har den på vanligt västkustvis töat/regnat bort lagom till att den där tomten skall ut och sladda med sin släde och sina renar. I år får det nog bli ett fortskaffningsmedel mindre beroende av snö. 

Ha riktigt härliga helger, och skäm bort er ordentligt!
/Thomas

Prisad bok

”ETT GOTT LIV – smart och enkel mat för seniorer”

 

 

 

“ETT GOTT LIV – smart och enkel mat för seniorer” tar hem förstaplaceringen i den hårt konkurrensutsatta kategorin Hälsa i ”Årets Svenska Måltidslitteratur 2021”. 

Med motiveringen ”Näringsriktig mat ger kroppen styrka och förutsättning att må bra, med sängkantsmenyer, frukostar, aptitretare, smaktillbehör, luncher, mellanmål, middagar och resträtter. En fint illustrerad bok som sprider matglädje och matlust.”, placerade Hushållningssällskapet Västras matkonsulter sig i topp, i gott sällskap med bl.a. Tareq Taylor (vinnare 2020). I boken levereras recept anpassade för två personer, vackra bilder och faktatexter i en färgsprakande förpackning.

Kokboken ETT GOTT LIV passar både nybörjare och lite mer vana matlagare, och är en inspirationskälla framför allt för seniorer men också anhöriga, volontärer och hemtjänstpersonal. ETT GOTT LIV har recept som täcker hela dagen – allt från frukost, luncher, middagar och kvällsmat till mellanmål, aptitretare, sängkantsmeny och efterrätter. Det finns även förslag på hur recepten kan berikas med energi och protein. Boken bjuder dessutom på tips om vad man kan laga av det som blir över och förslag på alternativa tillbehör. Recepten har skapats av Eleonor Schütt, Cecilia Sassa Corin och Margareta Frost-Johansson, matkonsulter på Hushållningssällskapet Västra.

– För alla inblandade är det ett fantastiskt fint erkännande att vi har skrivit och producerat en bok som väcker både matlust och ligger helt rätt i tiden. Det här ger mersmak och inspirerar stort i vårt vidare arbete för mer matglädje! avslutar Margareta Frost-Johansson. Priset delades ut den 25 november på Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien i Stockholm. Mer information finns på Måltidsakademiens Biblioteksstiftelses hemsida, maltidslitteratur.se

 


• Boken finns inbunden och som E-bok

• Går att köpa överallt där böcker säljs

• Utgivning: Votum Förlag

• Layout och formgivning: Johan Sjödelius och Per Kollberg, VOTUM Förlag

• Fotograf: Thomas Carlén, Digipict

• Matstylist: Christina Asplund, Asplund Mat & Medier

 

EttGottLiv_omslag

Lite vilt…

God och färgglad mat förgyller denna årstid, då dagarna bara blir kortare och kortare. Bilden från ett nyligen publicerat reportage om vilt i Leva&Bo.

Matfoto och känning av hösten…

Matbilder från tidningen Mitt Kök, septemberutgåvan. Alltid lika kul när bilderna kommer i tryck, och i de numera allt vanligare nätupplagorna.

Under sensommaren har jag tillsammans med Asplund mat&medier jobbat med att plåta mat i säsong, vilket känns väldigt rätt. Vid normal planering är det oftast annars så att vi gör jobbet 5-8 veckor innan det skall publiceras, men nu har vi tagit bilderna vid exakt rätt tid, för publicering först om ett år.

Ha en myyyysig höst därute!

Sommaren fortgår

Drygt två tredjedelar av sommaren har nu passerat, och det är fortfarande rätt lugnt på jobbfronten. Första veckan i september drar det igång på allvar igen, om vi skall lita på bokningskalendern. Vi njuter av sommaren så länge den varar, och vardagen livas upp lite extra när något av de tidigare matjobben dyker upp i olika tidningar.

Ha det gött!

Pågående hemester…

Njuter lugn och skön semester, med lagom mycket aktiviteter. Förra veckan blev det en liten tur till Borrås Skåra, som jag faktiskt aldrig besökt, trots närheten. Spännande ställe väl värt ett besök!

Från Wikipedia hämtar vi:
Borrås skåra är en 10 meter djup och 1-2 meter bred bergsskåra i närheten av VäröbackaVarbergs kommunHallands län. Den är troligen bildad av strömmande vatten från inlandsisen alternativt en sprickbildning med förskjutning.

Berget användes troligen som fornborg under järnåldern.

Nära skårans ena ände finns en stor sten fastkilad ungefär en och en halv meter över marken. Det sägs att stenen ramlar ner på den som sist passerar under den.

Platsen ligger i närheten av naturreservatet Åkraberg och Åkrabergs gård där bland annat byggnadsminnet Åkrabergs ladugård ligger. Borrås skåra kan nås från motorväg E6 via avfart 56 Värö. Skyltning till platsen som har parkeringsmöjligheter finns från Värö kyrka.