Bloggen

Bloggen

Ta vara på det fina vintervädret!

Nu är vi inne i en period med hyfsad kyla om nätterna, och så länge det finns värme kvar i salt- och sötvatten bildas dimma. Den i sin tur skapar fantastiska rimfrostfenomen och ger ett drömskt ljus.

Ut och njut, gärna med kameran i packningen.

Nya drönarregler

Har idag tillbringat några timmar i ett långt seminarium om de nya drönarreglerna som börjar gälla idag. Anordnare var Transportstyrelsen. Än så länge är det delvis övergångsregler fram till 1/1 2023, vilket kan flyttas fram om myndigheter/tillverkare inte hinner med. Krav på registrering och drönarkort gäller dock från nu.

Just nu råder det ganska mycket oklarheter kring vad som gäller i nuläget, och seminarieverksamheten kommer att fortsätta månadsvis. Målet är att bli eniga om hur reglerna skall tolkas. Det handlar mycket om tolkningsfrågor, såsom definitionen av typen “glest befolkat område”, “rekreationsområde”, “inom synhåll” t ex.

Jag fortsätter flyga och följer samtidigt hela tiden diskussionerna för att vara på den säkra sidan, både vad gäller säkerhet och laglydnad.

Sköt om er!

Ny kokbok lanserad under senhösten

Under senhösten publicerades ännu en kokbok med undertecknad som fotograf. Boken heter “Ett Gott Liv” , och vänder sig i första hand till seniorer, men kan givetvis användas av alla. Tanken är att ge tips på rätter som är lättlagade, nyttiga, goda, och anpassade för två personer. Utgivande förlag är Votum.

Boken är byggd på material från appen “Matfröjd” som är under framställning, och beräknas färdig i april 2021. Appen kommer då att kunna laddas ner till telefon eller surfplatta, men framledes även för dator.
Projektet Matfröjd stöds av Allmänna Arvsfonden

Det är oerhört inspirerande att jobba med varierade projekt som ger hjälp till olika grupper i vårt samhälle, och där man utnyttjar ny teknik för ändamålet.

Boken finns att beställa hos Hushållningssällskapet, eller i den vanliga bokhandeln. 

Ett Gott Liv

Drönarkortet

Inspire

Från och med 2021 gäller nya gemensamma regler för drönare inom EU, och det krävs numera godkänt avlagt prov för drönarkort. Dessutom skall man som fjärrpilot och flygansvarig vara registrerad hos Transportstyrelsen. Liksom tidigare krävs att man som kommersiell utövare är ansvarsförsäkrad.

Jag har avlagt godkänt prov för klasserna A1/A3 och A2, där A2 är den mest omfattande. Drönarverksamheten är försäkrad i Adekvat Försäkrings AB.

 

Drönarkort

Tiden går fort…

Många blir nog förvånade över hur fort tiden går, och det känns overkligt att jag haft studion i TRIVAS-huset i 30 år nu. Det hela startade 1991 i början av januari, med Bosse Tornevall och undertecknad. Vi hade jobbat tillsammans på Hallandsbild några år tidigare, och jag hade de senaste åren jobbat heltid som pressfotograf på Hallands Nyheters Varbergsredaktion. Vi startade studion mitt den stora finanskrisen, men det gick bra, och sedan har det rullat på fram till Bosses pension 2013, då Jonas Arneson flyttade in med sin verksamhet…och nu är det min tur att börja varva ner lite.

Någon gång behöver man ju ändra riktning i livet, och därför flyttar jag ut sista december i år. Det känns både tråkigt och skönt, i någon slags märklig blandning. Att städa bland gamla pärmar, arbetsprover, arkivbilder mm väcker gamla minnen, men samtidigt är det skönt att fortsättningsvis inte ha så många olika bollar i luften samtidigt.

Jonas kommer att vara verksam även i fortsättningen, men i andra lokaler. Närmast på Susvindsvägen 1 från 1 januari 2021. Där kommer även vår gemensamma utrustning att finnas. 

Foto: Jonas Arneson

Fortsättningen

Men vad skall Thomas göra i fortsättningen?

Efter nyår kommer jag att utgå från min hemadress, och i huvudsak jobba med stillbild och video “on location”. Fokus blir mest på arbete med mat, och matlagning.

Appen “TAKK-för-maten” vars prototyp med fyra recept blev klar under 2020, har nu under hösten beviljats medel för att byggas ut till 40 recept. Detta kommer att ske de närmaste två åren och kommer att medföra en hel del jobb, som kombineras med fortsatta fotograferingar för olika mattidskrifter.

Drönarfoto/video kommer att utföras även i fortsättningen, liksom viss produktfotografering hos mina sedan många år trogna kunder.

Appen är ett hjälpmedel för personer med funktionsstörningar, och tolkas bl a på TAKK-språk.

Jag kommer även fortsättningsvis att vara nåbar på tel 0707-995 885…ring gärna!

Publiceringsrekord i matfoto

I senaste numret av Bonniertidningen Mitt Kök kom 27 helsidor från teamet Asplund Mat&Medier och Digipict, vilket torde vara någon slags rekord. Dessutom finns enstaka mindre bilder i tidningen. Vi är givetvis ruskigt glada när våra jobb publiceras, och speciellt i en tidning som lägger stor vikt vid modern layout och stil.

Nu tar vi nya tag, och i pipelinen på matsidan ligger nya appar för funktionsnedsatta och äldre. Här gäller både video och stillbilder. Givetvis fortsätter också samarbetet med mattidningarna.

 

Publiceringar i Mitt Kök