Kokboken MATGLAD nominerad till Publishingpriset

Resan med Matglad-projektet, under ledning av Hushållningssällskapet Väst, fortsätter. Efter att appen blivit prisad flera gånger, är det nu boken som blivit nominerad till Publishingpriset, en årlig jurybedömd tävling för filmer, webbplatser, tidningar, tidskrifter, böcker och andra trycksaker. Det gäller klassen Kokböcker. Givetvis känns det smickrande att bli nominerad, och hur det går med det slutgiltiga priset avslöjas senare i höst.

Årets vinnare offentliggörs den 7 november på anrika Berns och Chinateatern vid Berzelii Park i Stockholm.

 

Fotografering av smycken

Smyckefotografering har jag sysslat med sedan 90-talet. Då jobbade man med storformatskamera med specialobjektiv, och använde diafilm på rulle i 120-format. Alltså med svart duk över huvudet, och en uppochnervänd och spegelvänd bild i kameran. Idag ser det annorlunda ut.

Nu gäller digital teknik, där man till en bild gör flera tagningar med skärpan på olika ställen, och sedan lägger ihop dom, så kallad ”stackning”. Arbetssättet ser helt annorlunda ut, men är fortfarande rätt så komplicerat. Man är beroende av olika dataprogram för att sammanfoga de enskilda delarna, och det är inte alltid programmen tycker samma som jag. Tålamod behövs!

När det gäller all fotografering av smycken, så handlar det om att behärska belysning och reflexioner. Formerna gör att smyckena tar upp allt som finns i dess omgivning, och konsten är att lägga reflexerna så att utseendet förstärks på ett positivt sätt. En rejäl utmaning när man t ex staplar ringar på hög 😉

I efterarbetet ligger friläggning, dvs att isolera produkterna går att lägga mot olika bakgrunder. Skuggor för att göra bilderna mer naturliga att titta på, läggs också till, liksom diverse småjusteringar. För tillfället fotograferas smycken för juvelerarföretaget Adamas Smykkesdesign, i Tønsberg, Norge. Det handlar om gediget hantverk, där guldsmedens skicklighet ställts på sin spets. Balansen i fotograferandet ligger i att visa detta. Alltså att skapa bilder där man anar att det är just handgjort. Om jag lyckas?  Ja, det avgör kunden i slutändan.

 

Mycket matjobb publicerade denna veckan…

Sommarsäsongen rullar på, och matjobben Christina Asplund på Asplund Mat&Medier, och undertecknad gjort, dyker upp lite här och var. Denna vecka är det i Mitt Kök och Hemmets Journal ni hittar dom. Vi fortsätter producera inför eftersommaren, och sommarmat för nästa säsong.

…………………………………………….

Lite mysig sommarmeny kanske skulle smaka?

 

…eller lite mumsiga bullar till kaffet?

 

…………………………………………….

Nästa vecka blir det midsommarlyx i Leva&Bo…missa inte det! 🙂

Test av nya drönaren

drönarfoto

En kväll med lite testflygning av Phantom 4 PRO. Liten smidig drönare, med hyfsad bildkvalitet. Kräver annan manöver-app än Inspire 1 X5 RAW, vilket innebär lite onödigt krångel. Man ställer sig frågan varför konstruktören DJI inte kunde löst det med en app för alla enheter. Maskinen känns trygg att flyga, speciellt med sina sensorer som mäter avståndet till potentiella hinder, och varnar ljudligt.

 

Ha det gott!! 🙂

Fotograf Thomas Carlén

Stort eller litet jobb...ring eller maila oss!!